Materiaal in beeld: PEEK

Er zijn erg veel soorten kunststoffen. Iedere kunststof vormt voor weer andere uitdagingen een ideale oplossing. De mogelijkheden en toepassingen zijn nagenoeg eindeloos. Lakwijk is er om gids te zijn in de wereld van kunststoffen. Af en toe zetten we een specifiek materiaal in de schijnwerpers. Vandaag is dat PEEK.

KETRON PEEK

De familie van KETRON PEEK materialen is gebaseerd op polyetheretherketon polymeer. Deze semi kristallijne kunststof, die een unieke combinatie van zeer goede mechanische eigenschappen, hoge temperatuur bestandheid en uitmuntende chemische bestandheid vertoont, is vandaag de dag de meest populaire ‘Advanced Engineering Plastic’.

 

KETRON PEEK kwaliteiten bieden een chemische en hydrolyse weerstand die vergelijkbaar is met PPS, maar kunnen ook bij hogere temperaturen werken. PEEK 1000 biedt stoom- en slijtvastheid, terwijl de met koolstof versterkte PEEK uitstekende slijtvastheid biedt. PEEK kan continu worden gebruikt tot 250° Celsius en in heet water of stoom zonder permanent verlies van fysieke eigenschappen. Voor vijandige omgevingen is PEEK een zeer sterk alternatief voor fluorpolymeren. PEEK heeft een V-O ontvlambaarheidsclassificatie en vertoont een zeer lage rook- en giftige gasemissie bij blootstelling aan vlammen.

 

KETRON PEEK 1000 NATUREL

Deze materiaalsoort voor algemeen gebruik is niet versterkt en biedt de hoogste rek-, taai- en slagvastheid van alle PEEK-types. De samenstelling van de voor de vervaardiging van deze naturel halffabricaten ingezette grondstoffen beantwoordt aan de richtlijnen en voorschriften van de Europese Unie en de Amerikaanse FDA (Food and Drugs Administration) met betrekking tot het gebruik van kunststoffen voor onderdelen die in contact komen met levensmiddelen. Deze eigenschappen maken van KETRON PEEK 1000 naturel (bruingrijs) een in de medische-, farmaceutische- en voedingsindustrie zeer geliefd materiaal.

Voordelen van PEEK:

  • Zeer hoge max. toelaatbare gebruikstemperatuur in lucht (250°C continu tot 310°C bij kortstondig gebruik)
  • Hoge mechanische sterkte, stijfheid en kruipvastheid, ook bij hoge temperaturen
  • Uitstekende chemische- en hydrolysebestandheid
  • Goede glij-eigenschappen en uitstekende slijtvastheid
  • Zeer hoge maatvastheid
  • Intrinsieke vlamdovendheid en zeer geringe rookontwikkeling bij verbranding
  • Goede elektrisch isolerende en dieëlektrische eigenschappen
  • Uitmuntende weerstand tegen energierijke straling (gamma- en X-stralen)

 

KETRON PEEK is een goede kandidaat voor het produceren van handgrepen van vacuümbuizen tijdens de productie van halfgeleiders. Ze komen meestal in contact met warmte en veelgebruikte proces chemicaliën. In toepassingen variërend van de luchtvaartindustrie tot het boren van olie verbeteren componenten die zijn vervaardigd uit PEEK de prestaties en betrouwbaarheid.

 

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@lakwijk.nl of telefonisch via 073-6211025.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u advies?

We staan u graag te woord!