Kunststof

draaien

Draaien, in de context van kunststofverwerking, verwijst naar een specifieke bewerkingstechniek waarbij een stuk kunststof wordt gevormd met behulp van een draaibank.

Een draaibank is een machine die wordt gebruikt om ronde werkstukken te maken door middel van roterende bewegingen.

Bij het draaien van kunststof wordt een cilindrisch stuk kunststof, ook wel een staf genoemd, in de draaibank geplaatst. De staf wordt stevig vastgeklemd tussen de kop en de klauwplaat van de draaibank. Vervolgens wordt de draaibank ingeschakeld, waardoor de staf begint te roteren.

Terwijl de staf draait, wordt er met behulp van snijgereedschappen materiaal verwijderd om de gewenste vorm te creëren. Deze snijgereedschappen worden in de gereedschapshouder van de draaibank geplaatst en bewegen langs het draaiende werkstuk om het materiaal te verwijderen. Er zijn verschillende soorten snijgereedschappen die kunnen worden gebruikt, zoals beitels, draaibeitels en draadsnijders, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Het draaiproces maakt het mogelijk om verschillende vormen te creëren, zoals cilinders, kegels, bollen en complexere geometrische vormen. Met draaien kunnen nauwkeurige afmetingen en oppervlakteafwerkingen worden bereikt. Het is een veelgebruikte techniek in de productie van onderdelen, prototypes, kunstvoorwerpen en andere objecten van kunststof.

Kunststoffen die geschikt zijn voor draaien zijn onder andere acrylaat, nylon, polyethyleen, polypropyleen en POM (polyoxymethyleen). Elk type kunststof kan verschillende eigenschappen hebben, zoals sterkte, taaiheid en bewerkbaarheid, en kan dus verschillende benaderingen vereisen tijdens het draaiproces.

Het draaien van kunststof is een vaardigheid die zorgvuldige planning, kennis van de eigenschappen, van het materiaal en ervaring vereist. Het is belangrijk om de juiste snijgereedschappen, snijsnelheden en voedingen te gebruiken om de beste resultaten te bereiken en schade aan het werkstuk te voorkomen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u advies?

We staan u graag te woord!